Chișinău International Airport, Moldova

Aeroportul Chisinau îsi are locatia la intersectia cailor comerciale asiatice si europene, fiind principala poarta aeriana a Republicii Moldova, fiind administrat de catre SRL „AVIA INVEST” – compania administrator în concesiunea careia se afla începând cu 1 noiembrie 2013, conform unui decret al Guvernului RM.
Aeroportul Chisinau (IATA: KIV; ICAO: LUKK), amplasat la o distanta de 13 km de centrul capitalei, este cel mai mare aeroport din Republica Moldova.
Aeroportul este dotat cu o pista de aterizare/decolare (cu lungimea de 3590 m, latimea de 45 m, desemnata cu codul – 4 C), aceasta fiind operabila 24 de ore si ramâne una din cele mai lungi în Europa. Un segment al pistei cu o lungime de 1 km a fost reconstruit iar actualmente este deja operabil. În urma lucrarilor de reconstructie efectuate pe primul segment al pistei, a fost majorat indicele capacitatii portante a învelisurilor acesteia pâna la o valoare mai mare de 70 unitati, în locul indicelui PCN 51 existent anterior. Mai mult decât atât, în rezultatul reconstructiei primului segment al pistei, aceasta a fost deja extinsa în latime de la 45 m pâna la 60 m actuali. La fel, au fost finalizate lucrarile de schimbare si modernizare a sistemului balizajului luminos a pistei pe segmentul de 1 km. Ulterior, dupa reconstructia întregii piste, AIC va putea primi si deservi fara restrictii toate tipurile de aeronave inclusiv avioane de capacitati mari precum Boeing 777, 767, 787; Airbus A330, A340, A310. Drept urmare a lucrarilor efectuate, va creste si capacitatea operationala a aeroportului, astfel încât pe AIC va fi asigurat un trafic de 21 nave/ora, ceea ce va creste considerabil interesul mai multor companii aeriene noi de a opera de pe aeroport.
În prezent, 19 companii aeriene efectueaza zboruri charter si zboruri regulate pe/de pe Aeroportul International Chisinau spre 40 destinatii mondiale.
Aeroportul International Chisinau este membru al Consiliului International al Aeroporturilor(regiunea Europei), al Asociatiei „Aeroport” a Aviatiei Civile a tarilor CSI, precum si al ALFA ACI (L’association des Aeroports de Langue Francaise Associes a l’Aeroports Council International).
Datorita amplasarii sale avantajoase si retelelor excelente de transporturi, Aeroportul este un punct de start ideal pentru calatoriile turistice si cele efectuate în interes de serviciu.
Prioritatile principale ale echipei Aeroportului International Chisinau rezida în asigurarea securitatii zborurilor la un nivel înalt, precum si acordarea serviciilor de calitate.